Dosegljivi smo na 01 280 68 01, 031 296 334 aliinfo@dijaska.org
Ponedeljek, 02 Februar 2015 Kockanje v vladi, nastradamo pa mladi!

Kockanje v vladi, nastradamo pa mladi!

Drugi odziv Dijaške organizacije Slovenije na napovedan varčevalne ukrepe v izobraževanju !

 

Na torkovi novinarski konferenci, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) dr. Stanislava Setnikar Cankar predstavila predvidene varčevalne ukrepe na področju izobraževanja. Na predlagane ukrepe, o katerih smo najprej izvedeli iz medijev, smo se odzvali vsi vključeni v izobraževanje, tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS), kot tudi določene organizacije, ki se pri svojem delu srečujejo z veliko socialno stisko otrok in mladih, ki jih bodo ti ukrepi še posebej prizadeli. Na DOS vztrajamo, da varčevanje na področju izobraževanja ni pravilna poteza. Dialoga pa še vedno ni.

Ministrica je pojasnila, da varčevalni paket, vreden 10 milijonov evrov, ne bo dovolj za krizno blagajno, govorilo pa se je celo o prihrankih ministrstva za izobraževanje v višini 100 milijonov evrov, vse to pa naj bi bilo nujno zaradi zahtev finančnega ministrstva, ki te dni usklajuje predlog proračuna.

Prelaganje odgovornosti znotraj Vlade, navidezno obračunavanje preko medijev in izgovarjanje na nepričakovan razplet pogajanj z javnim sektorjem, se nam zdi skrajno neodgovorno in nikakor ne opravičuje varčevanja pri tako občutljivem področju kot je izobraževanje.

Vladi Republike Slovenije sporočamo, da nas »kockanje« znotraj Vlade in prelaganje odgovornosti iz enega ministrstva na drugo ne zanima, saj na koncu vedno mladi »potegnemo kratko«. Vlado Republike Slovenije zato pozivamo, da manjkajoča sredstva poišče drugje in ne v izobraževanju, ki predstavlja temelj vsake družbe.

Ponovno bi želeli izpostaviti, da se nam zdi odnos, ko moramo za ukrepe izvedeti iz medijev, skrajno neprimeren. DOS je edina reprezentativna organizacija vseh slovenskih dijakov in pričakujemo, dam bi ministrstvo predstavilo namere, ki jih ima na področjih, ki se dotikajo izobraževanja in socialnega položaja dijakov.

Dijaška organizacija Slovenije ponovno poziva MIZŠ, da nemudoma umakne vse predloge varčevanja in skliče sestanek z vsemi pristojnimi akterji ter končno začne dialog z deležniki v izobraževanju.

Vlado Republike Slovenije in odgovorna ministrstva vnovič opozarjamo, da na varčevanje na račun nižanja kakovosti in dostopnosti izobraževanja ne bomo nikoli pristali in smo to stališče v skrajnem primeru pripravljeni braniti tudi z demonstracijami.

Matija Krope Lenarčič, predsednik DOS: »Nas, dijakov, ne zanima podajanje žogice med finančnim in šolskim ministrstvom, za nas je bistveno, da se kakovost izobraževanja iz leta v leto izboljšuje in ne obratno!«

O NAS

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je demokratično organizirana stanovska organizacija dijakov v Republiki Sloveniji. DOS združuje vse slovenske dijakinje in dijake ter zastopa njihove interese in se zavzema za njihovo uresničevanje.

Kontakt

Dunajska 51
1000 Ljubljana
Slovenija

01 280 68 01

FACEBOOK