Dosegljivi smo na 01 280 68 01, 031 296 334 aliinfo@dijaska.org
Ponedeljek, 02 Februar 2015 Sporočilo po sestanku na MIZŠ

Sporočilo po sestanku na MIZŠ

Sporočilo po današnjem sestanku predstavnikov dijakov z državno sekretarko na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Tema pogovora so bili predvsem nepremišljeni varčevalni ukrepi na področju izobraževanja pa tudi spremembe srednjega šolstva v prihodnosti.

 

Predstavniki Dijaške organizacije Slovenije smo se danes udeležili sestanka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.  Sestanek je bil odziv na našo prošnjo po konstruktivnem sodelovanju (dopis poslan 10.12.2014) in je načrtovan že od prejšnjega leta, žal pa ministrica v svojem urniku ni našla časa za nas, zato nas je sprejela državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota.

Državna sekretarka nam je podrobneje predstavila varčevalne ukrepe, za katere smo izvedeli iz medijev, vendar še vedno nismo dobili vseh odgovorov na vsa naša vprašanja med drugim tudi, kako dolgo naj bi ti - po njihovih besedah "začasni" ukrepi veljali.

Kljub temu, da smo za ukrepe izvedeli iz medijev in da dialoga s strani MIZŠ ni bilo, kar opravičujejo z manjšim pritiskom na njih pri izvajanju ukrepov, je državna sekretarka zagotovila, da se ji zdi mnenje Dijaške organizacije Slovenije in s tem dijakov izjemno pomembno, ter da se lahko kadarkoli obrnemo na njih s kakršnim koli pozivom ali vprašanjem.

Obojestransko smo se dogovorili za konstruktiven dialog v prihodnje, državna sekretarka je obljubila, da nas bodo vključili v vse delovne skupine in razprave, ki bodo vezane na sekundarno izobraževanje, uvedli pa smo tudi prakso rednih, mesečnih sestankov med MIZŠ in DOS.


Najprej smo predstavniki DOS, državni sekretarki predstavili naše stališče do predlaganih ukrepov, ki smo ga podrobneje predstavili tudi v dveh sporočilih za javnost v prejšnjem tednu.
Državna sekretarka je zagotovila, da varčevanja pri financiranju dodatne učne pomoči na sekundarni stopnji izobraževanja ne bo in na naše vprašanje ali to pomeni, da na tem področju v srednjem šolstvu ne bo niti enega evra manj odgovorila pritrdilno.
Enako zagotovilo smo dobili tudi za ukrepe nižanje projektnega financiranja, financiranja športnih , interesnih in mednarodnih dejavnosti ter nižanja stroškov uporabe računalniških aplikacij.

Sledila je razprava o ukrepu varčevanja s spremembo financiranja programov srednjega šolstva, kjer naj bi prihranili 1,5 milijona evrov kar pomeni reze v temelje izobraževanja in pri čemer v Dijaški organizaciji Slovenije nismo pripravljeni popustiti.
Predstavnica ministrstva je omenila, da gre za nižanje »zgolj« za približno 1%, a nato potrdila naš argument, da v časih ko večina držav EU vlaga v izobraževanje in namenja več sredstev, mi pa jih nižamo, teh 1.5 milijona evrov direktno vpliva na nižanje kvalitete izobraževanja. Kot razlog za omenjeno varčevanje so navedli pritiske Ministrstva za finance in ministra dr. Dušana Mramorja po nujnosti varčevanja.
Prav tako menimo, da bo varčevanje pri Maturi povzročilo nižjo kakovost le te, izvedeli pa smo tudi, da bo del stroškov padel tudi direktno na dijake. Tudi tukaj smo s strani ministrstva slišali argument »manjšega zla« pod pritiski finančnega ministrstva.

Pri ukrepu omejitve vpisa v maturitetni in poklicni tečaj so predstavniki ministrstva povedali, da je ta ukrep že v veljavi in bo število vpisnih mest v javnem razpisu, ki izide kmalu zmanjšano za približno 40% ! Dijaki smo predstavili naš pogled, na pomembnost teh dveh programov za fleksibilnost mladih pri izbiri poklica s čimer so se načeloma strinjali, a hkrati krivdo prevalili nazaj na Ministrstvo za finance.

V Dijaški organizaciji Slovenije po današnjem sestanku vztrajamo pri svojem stališču, da pomanjkanje sredstev v državnem proračunu ne more biti argument za nižanje kvalitete izobraževanja, ki je temelj vsake družbe in bi imelo katastrofalne posledice za prihodnost. To stališče bomo tudi branili z vsemi sredstvi.

V naslednjih dneh bomo nadaljevali z aktivnostmi proti tem nepremišljenim dejanjem, med drugim bo v četrtek 22.1.2015  v dvorani Državnega sveta potekala Redna seja Parlamenta DOS na kateri bodo predstavniki vseh slovenskih srednjih šol razpravljali o tej tematiki.

O NAS

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je demokratično organizirana stanovska organizacija dijakov v Republiki Sloveniji. DOS združuje vse slovenske dijakinje in dijake ter zastopa njihove interese in se zavzema za njihovo uresničevanje.

Kontakt

Dunajska 51
1000 Ljubljana
Slovenija

01 280 68 01

FACEBOOK