Stalni projekti

DIJAŠKA NACIONALNA KONFERENCA (DNK)

Dijaška nacionalna konferenca (ali krajše DNK) je največji in najbolj obsežen projekt, ki ga DOS vsakoletno izzvaja že od leta 2008. Je 3 dnevna dijaška konferenca, ki poteka v Ljubljani, tematike dogodka pa se iz leta v leto spreminjajo glede na aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in svetu.

Dijaki iz cele Slovenije čez vikend spijo v enem izmed ljubljanskih hostlov, skozi vse tri dni pa potekajo najrazličnejše delavnice, okrogle mize, posveti in pogovori pri katerih dijaki spoznavajo aktualne politično obarvane tematike. Tradicionalen je tudi obisk predsedniške palače in pogovor s predsednikom države, večeri pa so ponavadi začinjeni  z druženjem o dobri hrani in glasbi. Dijake na ta način skozi okrogle mize in delavnice v sproščenem okolju spodbujamo k aktivni participaciji in medsebojnem druženju.

NAJ DIJAK/NAJ DIJAKINJA

Eden izmed naših tradicionalnih projektov je razpis za Naj dijaka/Naj dijakinjo. Namen projekta je izbrati aktivne dijake in dijakinje, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo tudi z različnimi obšolskimi dejavnostmi, ki velikokrat ostanejo neopažene. Verjamemo, da lahko z zdravo mero tekmovalnosti pri sodelovanju v izboru Naj dijaka/Naj dijakinje spodbudimo dijake k doseganju še boljših rezultatov in ob enem motiviramo tiste dijake, ki še niso dejavni v obšolskih dejavnostih.

DOS NA POTI

DOS na poti je naš stalni projekt, ki se je začel izvajati v letu 2017/2018. Ideje projekta, ki nas popelje po vseh slovenskih regijah, je prepoznati, nasloviti in izpostaviti dijaško ter mladinsko problematiko po posameznih delih Slovenije in s tem pomagati dijakom iz celotne države ter jim omogočiti direktni dialog med njimi in odločevalci njihove regije in občine. Poleg tega želimo s projektom dvigniti raven mladinske participacije na lokalnem nivoju.

DOS NA ŠKISOVI

Že 21. leto zapored Zveza študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) pripravlja Škisovo tržnico – največjo kulturno-zabavno prireditev za mlade, ki temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike, s pestrim popoldanskim ter večernim programom pa skrbi za dobro vzdušje in zabavo obiskovalcev. Na njej se predstavlja tudi DOS in skrbi še za dodatno popestritev programa in za zabavo dijakov.

OBISKI ŠOL

DOS se je odločil, da bo skozi leto obiskoval slovenske srednje šole ter na ta način približal Dijaško organizacijo Slovenije čim večjemu številu dijakov. Na obiskih šol dijakom predstavimo delovanje same organizacije, vsebinski del ter naše letne in stalne projekte. Ponavadi tudi spregovorimo o dijaški problematiki in aktualnemu dogajanju, ki se tiče dijakov, doma in po svetu. Če želite, da obiščemo tudi vašo šolo nam pišite na: info@dijaska.org