Sklic I. redne seje Parlamenta DOS v šolskem letu 2024/2025

Spoštovani!

Dijaška organizacija Slovenije bo v petek, 20. septembra 2024, ob 11. uri, v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše organizirala I. redno sejo Parlamenta DOS. 

Parlament Dijaške organizacije Slovenije je dijaški predstavniški organ in hkrati najvišji organ Dijaške organizacije Slovenije, ki predstavlja voljo vseh slovenskih dijakinj in dijakov. Parlament tvorijo dijaške poslanke in dijaški poslanci, ki zasedajo na rednih in izrednih sejah Parlamenta DOS, na katerih debatiramo o pomembnih temah, ki se tičejo naših življenj in širše. Na I. redni seji Parlamenta DOS bomo naš čas namenili predstavitvi dela, ki so ga Predsednik in Predsedstvo DOS opravili od zadnje seje Parlamenta DOS in skozi celoten mandat, se seznanili z delom Sveta DOS, izvolili Predsednika DOS, Predsedstvo DOS in Svet DOS za tekoče šolsko leto 2024/2025, naslovili aktualno dijaško problematiko, opravili vsebinske razprave in sprejeli določene vsebinske sklepe ter smernice, potrebne za delo Predsedstva Dijaške organizacije Slovenije.
I. redna seja Parlamenta DOS bo potekala v živo, in sicer v petek, 20. septembra 2024, s pričetkom ob 11.00 uri, v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše, na naslovu Mestni trg 1. Vse predstavnike šol in spremljevalce prosimo, da pridete vsaj 30 minut prej, torej najkasneje ob 10.30, saj se morate prijaviti.

Dijaški poslanci morajo obvezno potrditi udeležbo preko spletnega obrazca https://forms.gle/QMygxzDLyBGNHJTJA najkasneje do torka, 17. septembra 2024. Dostop do Google forms prijavnice je prav tako na voljo na naših družbenih omrežjih in spletni strani https://dijaska.org/. Dijaki morajo imeti s seboj izpolnjeno, podpisano in ožigosano imenovanje s strani odgovorne osebe (glej prilogo) in potrdilo o šolanju (velja tudi veljavna dijaška izkaznica). Obvezen je tudi osebni dokument. Dijaki, ki ne bodo izpolnjevali zgoraj navedenih pogojev, ne bodo imeli glasovalne pravice. Več informacij lahko dobite preko e-pošte [email protected].
Vso potrebno dokumentacijo, med drugim tudi za volitve v organe DOS, najdete v prilogah. 
Prav tako vas želimo obvestiti o novem sodelovanju! Z letošnjim šolskim letom smo na Dijaški organizaciji Slovenije začeli sodelovati s Slovensko agencijo za mlade na projektu Evropske mladinske kartice EYCA, ki jo podpira Ministrstvo za izobraževanje Republike Slovenije preko Urada za mladino in na evropski ravni Evropska komisija ter Svet Evrope.

Evropska mladinska kartica (EYCA) ponuja več kot 80.000 popustov na področju potovanj, kulture, nastanitev, izobraževanja ter ponudb različnih organizacij in izdelkov v kar 40 evropskih državah. Kartico izdaja Slovenska agencija za mlade, neprofitna organizacija v javnem interesu, namenjena mladim. Pomembni partnerji v Sloveniji, ki mladim zagotavljajo različne ugodnosti, vključujejo Spar, Zavarovalnico Triglav, McDonald’s Slovenija, Wolt, Printbox, Delavsko hranilnico, Avant2Go, GoOpti in druge.
V Sloveniji kartico EYCA uporablja več kot 60 % dijakov. Na Dijaški organizaciji Slovenije pa si skupaj s Slovensko agencijo za mlade prizadevamo, da bi kartico imel prav vsak dijak. Več o sami kartici in njenih ugodnostih si lahko preberete na https://mladinskakartica.si/, letošnji katalog ugodnosti pa lahko prelistate v prilogi. 

Več pa izveste seveda na sami seji!

Se vidimo:)