Parlament

Parlament Dijaške organizacije Slovenije

null
Parlament
Parlament Dijaške organizacije Slovenije je eden izmed treh organov organizacije. Zaseda na rednih sejah parlamenta, ki jih vodi Predsednik Dijaške organizacije Slovenije. V prvem delu seje se ponavadi zvrstijo poročila o delu predsedstva v preteklem trimesečnem obdobju, za tem delom pa sledi debata o dijaški problematiki. Velikokrat se na sejah sprejema tudi pomembne dokumente ali mnenja dijaškega parlamenta.

Udeležba na IV. seji (2023)

2023/10/06 11:05:00

Kako se prijaviš na sejo?

  • 1. Dijaška skupnost

    Vsaka dijaška skupnost šole ima 1 dijaškega poslanca in neomejeno število spremljevalcev. Vsi morajo imeti imenovanje.

  • 2. Imenovanje

    Imenovanja za poslance ali spremljevalce so pred sejo objavljena na naši spletni strani. Mentor ali tajništvo mora odobriti vsako imenovanje, da postane uradno.

  • 3. Pridi pravočasno na sejo

    Seje ponavadi potekajo v centru Ljubljane. Zaradi velike udeležbve je običajno na vhodu gneča, saj se mora vsako imenovanje shraniti skladno s pravilnikom.

Kako so sestavljene seje?

Poročilo predsedstva

Ideja sej je ta, da na njej predsedstvo poroča o tekočem delu preteklega obdobja. Na podlagi tega lahko poslanci podrobneje spremljajo delo predsedstva. V zaključnem delu poročil imajo poslanci možnost vprašanj o delu in mnenju predsedstva.

Poročilo predsedstva

Sledi odmor na katerem se vedno sklepajo nova poznanstva. Organizacija vedno omogoči prigrizke in pijačo.

Debata - drugi del seje

Sledi drugi del seje, ki je bolj posvečen poročanju dijakov iz posameznih šol. Na tem delu seje se odpre točka dijaške problematike. Običajno se temu delu reče tudi “dijaška debata”.