Protestna izjava Varuha dijakovih pravic o pozivu mladoletnih dijakov na sodišče

Ljubljana, 4. marec 2021 –  Protestna izjava Varuha dijakovih pravic o pozivu mladoletnih dijakov na sodišče

“Na mariborskem Trgu svobode so tamkajšnji dijaki v začetku februarja izražali nezadovoljstvo o trenutnem poteku šole na daljavo. Približno trideset dijakov je mirno protestiralo, ob čimer so dosledno, z ustrezno varnostno razdaljo ter nošenjem mask upoštevali navodila in priporočila za omejevanje širjenja bolezni COVID-19. Devet dijakov, ki so držali transparente in z megafonom nagovarjali druge, je policija rutinsko popisala. Nekaj dni za tem je šest polnoletnih dijakov prejelo globo, trije mladoletni dijaki pa poziv k sodniku za prekrške z utemeljitvijo, da naj bi z zbiranjem huje ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so ves čas ohranjali razdaljo in nosili maske.

Na Dijaški organizaciji Slovenije menimo, da je prejetje obdolžilnega predloga ter kazni, glede na okoliščine, popolnoma neutemeljeno. DOS zastopa in varuje pravice dijakov, ki so v tem primeru bile kršene.

Dijaki so izkazali konstruktivno iniciativo po boljšem jutri, a je bil njihov glas, zaradi mačehovskega odnosa politike, utišan. Mladi smo nosilci razvoja in naš glas napredku ne sme biti utišan.”

Matej Svetina, Varuh dijakovih pravic

Celotno izjavo si lahko ogledate tu: https://www.facebook.com/dijaskaorg/videos/465731374782124